آلفاتوکوفرول فعالترین نوع ویتامین E و یک آنتی¬اکسیدان قوی است. در یک مطالعه مردان سیگاری که آلفاتوکوفرول دریافت می کردند، احتمال کمتری در بروز سرطان پرستات را نشان دادند. ولی مطالعات دیگر این رابطه را نشان نداده است. مطالعات بیشتری در این زمینه در دست انجام است.
|
شواهد زیادی وجود دارد که مصرف ویتامین D تأثیرات مفیدی در برخی سرطانها از جمله سرطان کولون، پروستات و پستان دارد. ویتامین D از طریق ساخته شدن در پوست در معرض نور آفتاب و همچنین از رژیم غذایی مانند لبنیات غنی شده و مکملها تأمین میشود. ولی بسیاری افراد ویتامین D کافی دریافت نمیکنند. میزان توصیه شده مصرف ویتامین D (600- 200 واحد بینالمللی در روز) خصوصاً در کسانی که تماس اندکی با نور آفتاب دارند، افراد مسن، افراد با پوست تیره و کودکانی که فقط با شیر مادر تغذیه میشوند ممکن است کافی نباشد. مطالعات بیشتری برای تعیین میزان لازم ویتامین D در کاهش خطر سرطان ضروری است ولی میزان آن بین ۲۰۰۰-۲۰۰ واحد ب
ویتامین C در انواعی از میوهها و سبزیجات خصوصاً مرکبات وجود دارد. بسیاری مطالعات رابطه مصرف ویتامین C و کاهش خطر بروز سرطان را نشان داده است. ولی مطالعاتی که درآن ویتامین C بهصورت مکمل استفاده شده، ارتباطی با کاهش خطر بروز سرطان را نشان نداده است.
ویتامین A (رتینول) از ۲ طریق از مواد غذایی تأمین میشود: نوع آماده از منابع حیوانی (رتینول) و ساخته شدن از بتاکارتن موجود در منابع غذایی گیاهی. ویتامین A برای حفظ سلامتی بافتها ضروری است. نشان داده نشده است که مکملهای ویتامین A، چه بهصورت رتینول و چه بتاکاروتن خطر سرطان را کاهش دهد و در حقیقت مصرف زیاد مکملهای آن موجب افزایش خطر سرطان ریه در سیگاریها میشود. مصرف زیاد رتینول با خطرات جدی دیگری نیز همراه است.
رژیم گیاهخواری فواید زیادی دارد. این رژیم چربیهای اشباع کمتر و فیبر، ویتامین و فیتوکمیکال زیادی دارد. با این حال نمیتوان نتیجه گرفت که رژیم گیاهخواری تأثیر خاصی در پیشگیری سرطان دارد. در رژیم گیاهخواری سرسختانه که در آن هیچگونه محصول حیوانی مانند شیر و تخممرغ نیز مصرف نمیشود، مصرف مکمل ویتامین B12 ، روی و آهن لازم است. (بهخصوص در بچهها و زنان پس از یائسگی)
این سبزیجات شامل کلم، گلکلم و کلم بروکلی است. این سبزیجات حاوی ترکیباتی است که احتمال خطر سرطان کولورکتال را کاهش میدهد، شواهد نشان میدهد که مصرف انواعی از سبزیجات شامل انواع کلم خطر سرطان را کاهش میدهد.
در بیشتر مطالعات روی تعداد زیادی افراد، مصرف بیشتر میوه وسبزیها با کاهش خطر سرطان ریه، دهان، مری، معده و کولون ارتباط دارد. از آنجا که نمیدانیم کدام ترکیب موجود در میوه و سبزی بیشترین تأثیر مفید را دارد، توصیه میشود روزانه ۵ وعده یا بیشتر میوه و سبزیجات متنوع مصرف کنیم.
چربیهای اشباع هنگامی تولید میشوند که روغنهایی مانند مارگارین هیدروژنه میشوند تا در دمای اتاق بهصورت جامد درآیند. شواهد اخیر نشان میدهد چربیهای اشباع شده کلسترول خون را افزایش میدهد. رابطه آن با سرطان هنوز مشخص نیست. ولی توصیه میشود افراد تا حد ممکن از چربیهای اشباع شده کمتر استفاده کنند.
بعضی مطالعات مطرح میکند که نوشیدن چای بهعلت وجود ترکیبات آنتیاکسیدان میتواند خطر بروز سرطان را کمتر کند. در مطالعات حیوانی مصرف برخی انواع چای( مانند چای سبز) خطر بروز سرطان را کم میکند ولی نتایج مطالعات انسانی مختلف است. در حال حاضر تأثیر چای در کاهش خطر سرطان در انسان اثبات نشده است.
شواهدی قوی وجود دارد که رژیم غذایی حاوی میوه، سبزی و سایر غذاهای گیاهی، خطر بروز سرطان را کمتر میکند. ولی در حال حاضر اثر مکملها در کاهش خطر سرطان اثبات نشده است. درحقیقت مصرف زیاد برخی مکملها خطر بروز سرطانها را بیشتر میکند.