مشکلات بلع
مرداد ۶, ۱۳۹۷
مشکلات بلع
اختلال بلع هنگامی اتفاق میافتد که فرد در خوردن غذا یا مایعات از طریق دهان و حلق مشکل داشته باشد. فرد ممکن است هنگام بلع دچار عق زدن، سرفه یا احساس درد شود. علل مختلفی برای این اختلال وجود دارد. این حالت میتواند عارضه جانبی کوتاهمدت شیمیدرمانی یا پرتوتابی به ناحیه قفسه سینه یا گلو باشد. این حالت همچنین میتواند به علت عفونت دهان و مری (لولهای که حلق را به معده وصل میکند.) و سایر علل ایجاد شود.
دنبال چه باشید.
- عق زدن، سرفه یا استفراغ کردن غذا
- کاهش وزن
- برگشت غذا به داخل دهان
- خروج ترشحات و بزاق از دهان به میزان زیاد
- بزاق کم یا فقدان بزاق
- تورم، بزاق شدن یا قرمزی داخل دهان
- زخمهای دهانی
- درد در حلق یا قسمت میانی سینه هنگام بلع
- احساس چسبیدن غذا هنگام عبور از گلو
- لکهها و پلاکهای سفید رنگ درون دهان
بیمار چه کار میتواند بکند
- غذاهای نرم و صاف مخلوط شده که کالری و پروتئین بالایی داشته باشند مصرف کنید. (مانند پودینگ، ژلاتین، بستنی، ماست و ترکیبات شیری)
- لقمههای کوچک بخورید و قبل از خوردن لقمه بعدی لقمه قبلی را قورت دهید.
- برای مصرف مایعات و غذاهای نرم از نی استفاده کنید.
- مایعات غلیظ مصرف کنید. (مانند میوههایی که در دستگاه مخلوطکن هم زده باشند.) زیرا خوردن این غذاها آسانتر از مایعات رقیق است.
- غذاها را قبل از خوردن کاملاً نرم کنید.
- ممکن است نیاز باشد مقداری مایعات به غذاهای جامد اضافه کنید.
- نان را قبل از مصرف با شیر نرم کنید.
- غذاها را قبل از مصرف در یخچال بگذارید. (غذاهای خنک باعث کاهش درد میشوند.)
- از مایعات و یخ خرد شده استفاده کنید.
- وعدههای غذایی کوچک و با تعداد زیاد مصرف کنید.
- قرصها را قبل از مصرف خرد کنید وآن را در آبمیوه، پوره سیب یا ژله حل کنید.
- (قبل از این کار با پزشک و یا داروساز مشورت کنید. زیرا مصرف بعضی از داروها بعد از شکستن و خرد کردن خطرناک است. همچنین بعضی از داروها ممکن است در صورت همراهی با مصرف غذا مضر باشند و یا در صورت مصرف با شکم خالی سبب ایجاد عارضه شوند.)
- از مصرف الکل و غذاهای تند و داغ خودداری کنید.
- میوههای ترش و مرکبات و نوشابههای گازدار مصرف نکنید.
- از غذاهای خشک و سخت مانند بیسکویت، چیپس و خشکبار خودداری کنید.
- هنگام غذا خوردن و آشامیدن بنشینید و چند دقیقه قبل از غذا خوردن نشسته بمانید.
- اگر مشکل اصلی درد میباشد از ژلهای بیحس کننده مانند لیدوکائین استفاده کنید. (طبق تجویز پزشک)
مراقبین چه کار میتوانند بکنند:
- غذای نرم و مرطوب به بیمار بدهید.
- سالاد تن، تخممرغ آبپز و مایعات غلیظ مانند ماست بلع راحتتری دارند.
- از غذاهای سخت و سبزیجات خام سفت استفاده نکنید.
- اضافه کردن سس باعث بلع راحتتر گوشت میشود.
در موارد زیر با پزشک تماس بگیرید:
- عق زدن، سرفه و احساس خفگی غیرعادی خصوصاً هنگام خوردن وآشامیدن
- گلو درد شدید
- زخمهای قرمز رنگ و براق درون دهان یا روی زبان
- تب بالای ۳۸ درجه که از طریق دهان اندازهگیری شده باشد.
- اختلال تنفسی
- احتقان ریوی
- چسبیدن غذا به حلق هنگام بلع
- عدم توانایی بلع داروها
ارسال شده در مجموعه مقالات