غذاهای دارای فیبر کم
رژیمغذایی دارای فیبر کم چیست؟
رژیمغذایی دارای فیبر کم به معنی آن است که غذاهای مصرفی مقدار زیادی فیبر ندارند.
این اتفاق زیاد رخ نمیدهد، اما اگر شخصی دچار مشکلات پزشکی خاصی باشد، شاید از او بخواهند برای مدتی مقدار فیبر موجود در غذای خود را کاهش دهد تا رودههایش استراحت کنند. رژیمغذایی که فیبر آن کم است مقدار غذای هضمنشدهای که از رودهها عبور میکند را کاهش میدهد، و بنابراین مقدار کمتری مدفوع در بدن تولید میشود. اگر شخص دچار اسهال، درد عضلانی ناشی از گرفتگی عضلات، یا مشکلاتی در هضم غذا باشد، و یا پس از انجام انواع خاصی از جراحی، ممکن است استفاده از رژیمغذایی با فیبر کم را به بیمار پیشنهاد کنند.
غذاهای دارای فیبر کم چیستند؟
در اینجا فهرستی از غذاهای دارای فیبر کم، به همراه فهرستهایی از غذاهای دارای فیبر بیشتری که باید از مصرف آنها اجتناب شود، را ارائه میدهیم. لازم است همواره به خاطر داشته باشیم که باید غذاهایی را انتخاب کنیم که معمولاً میخوریم. نباید خوردن غذاهایی را امتحانکنیم که باعث ناراحتی یا بروز واکنشهای آلرژیک در ما میشوند.
اگر باید از«رژیمغذایی که مواد جذب نشده آن کم است» استفاده نماییم، انتخاب غذای ما محدودتر از غذاهایی خواهد بود که در زیر فهرست شده است.
اگر بیمار سرطانی درباره غذاهای خاص یا مقادیر آنها پرسشی دارد، باید با گروه مراقبت از بیمار سرطانی یا با متخصص تغذیه این گروه مشورت نماید.
گوشت، ماهی، طیور، و پروتئین
چیزهایی که میتوان خورد:
- برشهای گوشت ترد
- گوشت چرخکرده
- توفو( پنیر نرم گیاهی که از عملآوری شیر سویا با مواد منعقدکننده ] مانند کلرید منیزیم یا اسیدهای رقیق[ تولید میشود)
- ماهی و صدف دریایی خوراکی
- کره نرم بادام زمینی
- تخممرغ
گوشت را باید پخت، کباب کرد، یا آب پز نمود و ادویه یا چاشنی ملایم بهکار گرفت. پیشنهاداتی که برای آماده کردن گوشت ارائه شده است شامل استفاده از اجزای موجود در فهرستهای تأیید شده برای آب پز یا کباب کردن، بهصورت کوفته در آوردن، پختن در قابلمه (Casserole)، ساندویچ کردن، و بهصورت سوپ در آوردن گوشت است.تخم مرغ را باید خاگینه یا آب پز کرد یا در آب جوش پخت؛ یا با استفاده از اجزایی که در زیر آمده آن را بهصورت املت، سوفله، کاستارد (نوعی خامه که بهعنوان دسر مصرف میشود)، یا پودینگ تهیه نمود یا در قابلمه پخت.
چیزهایی که باید از خوردن آنها اجتناب کرد:
- هر نوع لوبیا، میوه آجیلی، نخود، عدس، و بقولات
- گوشت فرآوری شده، سوسیس، کالباس
- گوشت سفت دارای لسه (رگ و ریشه)
- شیر و پنیر
چیزهایی که میتوان خورد:
تنها به مقدار کم تا متوسط و فقط در صورتی که خوردن آنها مشکلی ایجاد نکند
- شیر، شیر و شکلات، دوغ (آب کره)، و نوشیدنیهایی که در آنها شیر وجود دارد
- ماست بدون بذر (دانه) یا گرانولا (صبحانه سبز متشکل از حبوبات و خشکبار همراه با شیر)
- خامه ترش (Sour Cream)
- پنیر
- پنیر هلندی که از لور شیر کمچرب تهیه میشود (Cottage Cheese)
- کاستارد یا پودینگ
- بستنی یا دسر یخزده (بدون خشکبار)
- سس خامه (Cream Sauce)، سوپ، و کاسرول (پخته شده در قابلمه)
از اقلام بالا میتوان در پختن نان و تهیه دسر استفاده نمود.
نان، غذای غلهای (Cereals)، و غلات (Grains)
چیزهایی که میتوان خورد:
- نان سفید، کیک مربایی با مربعهای برجسته روی آن، نان برشته (توست فرانسوی)، نان گرد (رول) ساده، یا نان برشته (توست) سفید
- Pretzels (نوعی نان شور لعاب دارد که بهصورت گره شل تهیه میشود)
- پاستا ( مخلوط آرد و تخممرغ و آب ) یا رشته فرنگی (نودل) ساده
- برنج سفید
- بیسکویت شور (چوب شور یا کراکر)، Zwieback (نان معمولاً شیرین حاوی تخممرغ که آن را برش کرده و برشته میکنند تا خشک و ترد شود)، Melba (نان برشته ترد بسیار نازک)، و Matzoh (نان فطیر)
- غذای غلهای (Cereals) بدون دانه کامل غلات، یا فیبر افزوده، بذر یا دانه، کشمش، یا دیگر میوههای خشک
- برای پختن و تهیه سس باید از آرد سفید استفاده نمود. غلات، مانند برنج سفید، خامه گندم (Cream Of Wheat)، یا بلغور باید کاملاً پخته شود.
از غلاتی که در بالا نامبرده شده است، در غذاهایی که در قابلمه تهیه میشود (Casseroles)، کوفته قلقلی(پیراشکی میوه)، سوفله (غذایی سبک از سفیده تخممرغ با پنیر و سبزی و غیره)، لایههای پنیر (Cheese Strata)، کوگلز یاKugels (پودینگ پخته که بهعنوان مثال از سیب زمینی یا رشته فرنگی تهیه میشود و بهعنوان غذای فرعی سرو میشود)، و پودینگ (مخلوط خامه و شیر و تخممرغ و شکر و کمیآرد) استفاده نمایید.
از خوردن هر فرآورده حاوی اقلام زیر باید اجتناب کرد:
- برنج قهوهای (سبوسدار) یا وحشی
- غلات سبوس نگرفته، غلات شکسته و خرد شده، یا فرآوردههایی که از گندم سبوس نگرفته تهیه میشود
- کاشا (گندم گاوی یا گندم سیاه)
- نان ذرت یا آرد ذرت
- Graham Crackers(بیسکویت شور یا کراکر که اندکی شکر به آن اضافه شده و از آرد گندم سبوس نگرفته تهیه میشود)
- سبوس
- گیاهک (جنین) گندم
- خشکبار
- گرانولا (صبحانه سبز متشکل از حبوبات و خشکبار همراه با شیر)
- نارگیل
- میوه خشک
- بذر (دانه)
سبزیجات و سیبزمینی
چیزهایی که میتوان خورد:
سبزیجات ترد و نرم کاملاً پخته شده تازه یا کنسروی بدون بذر (دانه)، ساقه، یا پوست
سیبزمینی شیرین یا سفید (White Potatoes) بدون پوست
عصاره از صافی گذرانده شده سبزیجات بدون تفاله یا ادویه (چاشنی)
پیشنهاد میشود بهصورت سس خامهای (Cream Sauce)، سوپ، سوفله، کوگلز، و در قابلمه تهیه شود (Casserole).
چیزهایی که باید از خوردن آنها اجتناب کرد:
- هر نوع سبزی خام یا پخته شده با بخار
- هر نوع لوبیا
- سیبزمینی با پوست
- نخود
- ذرت
- کلم، بروکلی، گلکلم، کلم فندقی (کلم بروکسل)، و سبزیجات خورشی (مانند اسفناج، کرفس، و غیره)
- Sauerkraut (کلم خوردشدهای که در آب نمک عصاره خود تخمیر شده باشد)
- پیاز
میوه و دسر
چیزهایی که میتوان خورد:
- میوه نرم کنسروی یا پخته شده بدون دانه یا پوست (به مقدار کم)
- موز کاملاً رسیده (به مقدار کم)
- آب میوه از صافی گذرانده یا شفاف
- طالبی نرم یا خربزه پوست زرد (به مقدار کم)
- شیرینی یا دسرهای دیگر بدون غله سبوس نگرفته، میوه خشک، توت (میوه سته یا ستهای)، خشکبار، یا نارگیل
- شربت و بستنی یخی چوبی (آلاسکا)
پیشنهاد میشود بهصورت ژله، میلک شیک ( مخلوط شیر کاکائو و بستنی یا میوه)، دسر یخزده، پودینگ، Tapioca (پودینگ حاوی کاساوا یا مانیوک)، کیک، و سس سرو شود.
چیزهایی که باید از خوردن آنها اجتناب کرد:
- میوه خام یا خشک
- توت (میوه سته یا ستهای)
- آب میوه آلو خشک (آب میوه آلوبخارا)، آلو خشک (Prune یا آلو بخارا)، و کشمش
- سایر مواد غذایی
چیزهایی که میتوان خورد:
- سس مایونز و سس سالاد ملایم
- مارگارین، کره، خامه، و روغنها به مقدار کم
- لعاب یا سس گوشت ساده
- Bouillon ساده (سوپ شفاف چاشنی دارکه معمولاً از گوشت گاو کم چرب تهیه میشود) و Broth ( آبگوشت یا سوپ رقیق) ساده
- سس گوجهفرنگی و خردل ملایم
- ادویه، گیاهان پخته شده، و نمک
- شکر، عسل، و شربت (قند)
- ژله شفاف
- آبنبات سفت و پفک ختمی یا ذرت (Marshmallows)
- شکلات ساده
چیزهایی که باید از خوردن آنها اجتناب نمود:
- مارمالاد (مربای پرتفال یا لیمو)
- خیارشور (و موادی که توسط نمک یا سرکه نگهداری میشوند)، زیتون، چاشنی (مزه)، و ترب کوهی
- ذرت بوداده (پاپ کورن)
- چیپس سیب زمینی
- مایعات
باید به یاد داشت غذاهای کم فیبر باعث میشوند دفعات اجابت مزاج و میزان دفع مدفوع کاهش یابد. شاید لازم باشد مایعات بیشتری نوشید تا، به هنگام استفاده از رژیمغذایی کم فیبر، از یبوست اجتناب نمود. باید مقدار زیادی مایعات نوشید مگر آنکه دستور پزشک خلاف آن باشد، و همانطور که در بالا گفته شد باید آب میوه و شیر مصرف کرد.