درمان سرطان خون CML
Chronic Myelogenous Leukemia Treatment
اطلاعات عمومی مربوط به سرطان خون CML
نکات کلیدی این بخش
|
سرطان خون CML سرطانی است که در آن مغز استخوان بسیار بیش از حد گلبولهای سفید تولید میکند.
لوسمی میلوژنیک مزمن CML (یا لوسمی گرانولوسیتی مزمن) نوعی بیماری پیشرونده خون و مغز استخوان است که بهکندی پیشرفت میکند و معمولاً در دوران میانسالی یا پس از آن روی میدهد، و بهندرت در کودکان دیده میشود
در حالت طبیعی، مغز استخوان سلولهای بنیادی خونی (سلولهای نارس) میسازد که به مرور به سلولهای خونی کامل تبدیل میشوند. یک سلول بنیادی خونی ممکن است به یک سلول بنیادی میلوئید یا یک سلول بنیادی لنفوئید تبدیل شود. سلول بنیادی لنفوئید به گلبول سفید تبدیل می-شود. سلول بنیادی میلوئید به یکی از سه گونه سلولهای خونی کامل زیر تبدیل میشود:
- گلبولهای قرمز که وظیفه رساندن اکسیژن و دیگر مواد را به تمام بافتهای بدن بر عهده دارند.
- پلاکتها که موجب انعقاد خون میشوند و از خونریزی جلوگیری میکنند.
- گرانولوسیتها (گلبولهای سفید) که وظیفه مبارزه با عفونت و بیماری را دارند.
در سرطان خون CML، تعداد بسیار زیادی از سلولهای بنیادی به گونهای از گلبولهای سفید به نام گرانولوسیتها تبدیل میشوند. این گرانولوسیتها غیرطبیعی هستند و به گلبولهای سفید کامل تبدیل نمیشوند. میتوان این سلولها را سلولهای لوکمیک نیز نامید. سلولهای لوکمیک میتوانند در خون و مغز استخوان جمع شوند و بنابراین فضای کمتری را برای گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و پلاکتهای سالم باقی بگذارند. درنتیجه بیمار ممکن است گرفتار عفونت و کمخونی شده و بهسادگی دچار خونریزی شود.
این مقاله مربوط به سرطان خون CML است. برای کسب آگاهی بیشتر دربارۀ سرطان خون به خلاصههای زیر مراجعه کنید:
- درمان سرطان خون ALL بزرگسالان.
- درمان سرطان خون ALL اطفال.
- درمان سرطان خون AML بزرگسالان.
- درمان سرطان خون AML / دیگر انواع بدخیمیهای میلوئید.
- درمان سرطان خون CLL.
- درمان سرطان خون سلول مویی
از نشانههای احتمالی سرطان خون CML میتوان به خستگی، تعریق شبانه و تب اشاره کرد.
این علائم و دیگر نشانهها ممکن است بر اثر سرطان خون CML ایجاد شوند. باید توجه داشت که مشکلات دیگر نیز میتوانند چنین علائمی ایجاد کنند. در صورتیکه هر یک از مشکلات زیر برای شما پیش آمد باید به پزشک مراجعه کنید:
- احساس خستگی مفرط.
- کاهش وزن بدون دلیل مشخص.
- تعریق شبانه.
- تب.
- درد یا احساس پری زیر دندههای سمت چپ بدن.
گاهی، سرطان خون CML به هیچ وجه موجب ایجاد علائم خاصی نمیشود.
بیشتر مبتلایان به سرطان خون CML دچار جهش (تغییر) ژنتیکی موسوم به کروموزوم فیلادلفیا هستند.
هر سلولی در بدن حاوی دی.اِن.اِی DNA (مادهای ژنتیکی) است که تعیینکننده ظاهر و نوع فعالیت آن سلول است. کروموزومها حاوی دی.اِن.اِی هستند. در سرطان خون CMLL، بخشی از دی.اِن.اِی یک کروموزوم به کروموزومی دیگر میچسبد. این دگرگونی « کروموزوم فیلادلفیا» نام دارد. این کروموزوم موجب ساخته شدن آنزیمی به نام تیروزین کیناز در مغز استخوان میشود که این آنزیم به نوبه خود موجب تبدیل تعداد بسیار زیادی سلول بنیادی به گلبولهای سفید (گرانولوسیتها یا بلاستها) میشود.
کروموزوم فیلادلفیا: از طریق والدین به فرزندان منتقل نمیشود.
کروموزوم فیلادلفیا. قسمتی از کروموزوم ۹ و قسمتی از کروموزوم ۲۲ میشکنند و جایشان را با یکدیگر عوض میکنند. هنگامیکه قسمت جدا شده کروموزوم۹ به کروموزم ۲۲ میچسبد، ژن bcr-abl تشکیل میشود. کروموزوم ۲۲ تغییر یافته، «کروموزوم فیلادلفیا» نام دارد.
از آزمایشهایی که خون و مغز استخوان را بررسی میکنند جهت کشف (یافتن) و تشخیص سرطان خون CML استفاده میشود.
ممکن است از آزمایشها و فرایندهای زیر استفاده شود:
- معاینات فیزیکی و بررسی سوابق پزشکی: معاینه بدن به منظور بررسی نشانههای عمومی سلامت، از جمله بررسی وجود نشانههای بیماریها، مانند بزرگ شدن طحال. سابقه عادت-های مربوط به سلامت بیمار و بیماریها و درمانهای گذشته وی نیز تهیه میشود.
- آزمایش شمارش کامل سلولهای خونی (CBC): فرایندی که در آن از خون نمونهای گرفته میشود و موارد زیر را بررسی میکنند:
- تعداد گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید و پلاکتها.
- میزان هموگلوبین (پروتئینی حاوی اکسیژن) در گلبولهای قرمز.
- درصد گلبولهای قرمز تشکیل دهنده نمونه خون در آزمایش شمارش کامل سلولهای خونی(CBC).
با فرو کردن سرنگ به درون رگ، از خون نمونه میگیرند. نمونه خون به آزمایشگاه ارسال شده و گلبولهای قرمز، سفید و پلاکتهای آن شمارش میشوند. از CBC به منظور تشخیص و نظارت بر بسیاری از اختلالات ومشکلات استفاده میشود.
بررسی ساختار شیمیایی خون: فرایندی که در آن، نمونه خون به منطور اندازهگیری میزان مواد خاصی که از اندامها و بافتهای بدن در خون آزاد میشود، مورد بررسی قرار میگیرد. غیرطبیعی (بالاتر یا پایینتر از حد طبیعی) بودن میزان این مواد میتواند نشانه بیماری در اندام یا بافتی باشد که آنها را تولید میکند.
تحلیل سیتوژنتیک: آزمایشی که در آن، سلولهای موجود در نمونه خون یا مغز استخوان، به جهت بررسی تغییرات خاص در کروموزومها، مانند کروموزوم فیلادلفیا زیر میکروسکوپ مورد معاینه قرار میگیرند.
آسپیراسیون و نمونهبرداری مغز استخوان : برداشتن نمونهای از مغز استخوان، خون و قطعه کوچکی از استخوان با فرو کردن سوزنی توخالی به استخوان لگن یا قفسه سینه، که آسیبشناس آن را جهت بررسی سلولهای غیرطبیعی، زیر میکروسکوپ معاینه میکند.
آسپیراسیون و نمونهبرداری مغز استخوان. پس از بیحس کردن ناحیهای کوچک، سرنگ جمشیدی (سرنگی بلند و توخالی) در داخل استخوان لگن بیمار قرار داده میشود. نمونههایی از خون، استخوان و مغز استخوان به منظور بررسی در زیر میکروسکوپ برداشته میشود.
برخی عوامل بر پیش آگاهی سرطان (احتمال بهبودی) تأثیر میگذارند.
پیش آگاهی سرطان (احتمال بهبودی) و گزینههای درمانی به عوامل زیر بستگی دارد:
- سن بیمار.
- سرطان خون CML در چه مرحلهای قرار دارد.
- میزان بلاستهای موجود در خون یا مغز استخوان.
- اندازه طحال در هنگام تشخیص.
- وضعیت عمومی بیمار
مراحل سرطان خون CML
نکات کلیدی این بخش
|
پس از تشخیص سرطان خون CML، آزمایشهایی برای پی بردن به میزان گسترش سرطان انجام میشود.
مرحلهبندی سرطان فرایندی است که از آن به منظور پی بردن به میزان گسترش سرطان دربدن استفاده میشود. برای سرطان خون CML مرحلهبندی استانداردی وجود ندارد. در عوض، وضعیت این سرطان را با سه مرحله: مزمن، تسریعشده یا بلاستیک توصیف میکنند. تعیین مرحله سرطان برای مشخص کردن برنامه درمان حائز اهمیت است. میتوان از آزمایشها و فرایندهای زیر به منظور تعیین مرحله سرطان استفاده کرد:
- تحلیل سیتوژنتیک: آزمایشی که در آن، سلولهای موجود در نمونه خون یا مغز استخوان، به جهت بررسی تغییرات خاص در کروموزومها، مانند کروموزوم فیلادلفیا زیر میکروسکوپ مورد معاینه قرار میگیرند.
- آسپیراسیون و نمونهبرداری مغز استخوان : برداشتن مغز استخوان، خون و قطعه کوچکی از استخوان با فرو کردن سوزنی توخالی به استخوان لگن یا قفسه سینه، که آسیبشناس نمونه را جهت بررسی سلولهای غیرطبیعی، زیر میکروسکوپ معاینه میکند.
سرطان به سه شکل در بدن گسترش مییابد.
هنگامیکه سلولهای سرطانی به خارج از خون سرایت کنند، میتوانند یک تومور توپر ایجاد کنند. به این فرایند متاستاز میگویند. سه شکل گسترش سلولهایسرطانی در بدن عبارتند از:
- از طریق خون. سلولهای سرطانی به همراه خون حرکت میکنند و به بافتهای سخت داخل بدن مانند مغز یا قلب حمله کرده و غدهای توپر را شکل میدهند.
- از طریق دستگاه لنفاوی. سلولهای سرطانی به دستگاه لنفاوی حمله میکنند، به عروق لنفاوی نفوذ کرده و در دیگر قسمتهای بدن توموری توپر را تشکیل میدهند.
- از طریق بافتی سخت. سلولهای سرطانی که غدهای توپر را شکل دادهاند، به بافتهای مجاور خود سرایت میکنند.
جنس تومور جدید (متاستاتیک)، از همان نوع سرطان اولیه است. برای مثال، در صورتیکه سلولهای لوکمیک به مغز سرایت کنند، سلولهای سرطانی موجود در مغز در واقع سلولهای لوکمیک هستند. نوع بیماری، سرطان خون متاستاتیک خواهد بود و نه سرطان مغز.
سرطان خون CML سه فاز دارد.
با افزایش میزان سلولهای بلاست در خون و مغز استخوان، فضای کمتری برای گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و پلاکتهای سالم باقی میماند. این امر میتواند منجر به عفونت و کمخونی شده و نیز بیمار به سادگی دچار خونریزی شود؛ همینطور درد استخوان و درد یا احساس پُری در زیر دندههای سمت چپ بدن نیز میتواند از دیگر آثار این وضعیت باشد. با توجه به تعداد سلولهای بلاست موجود در خون و مغز استخوان، و شدت علائم بروز یافته، مرحله سرطان را تعیین میکنند.
مرحله مزمن:
در مرحله مزمن سرطان خون CML، سلولهای بلاست، کمتر از ۱۰% سلولهای خون و مغز استخوان را تشکیل میدهند.
مرحله تسریع شده:
در مرحله تسریعشده سرطان خون CML، سلولهای بلاست، بین ۱۰% تا ۱۹% سلولهای خون و مغز استخوان را تشکیل میدهند.
مرحله بلاستیک:
در مرحله بلاستیک سرطان خون CML، سلولهای بلاستیک، بیش از ۲۰% سلولهای خون و مغز استخوان را تشکیل میدهند. در صورتیکه مرحله بلاستیک، با خستگی، تب و بزرگ شدن طحال همراه شود، به آن بحران پلاست (blast crisiss) میگویند.
سرطان خون CML راجعه
در سرطان خون CML راجعه، تعداد سلولهای بلاست پس از یک دوره بهبودی، افزایش مییابد.
گزینههای درمانی در یک نگاه
نکات کلیدی این بخش
|
گزینههای درمانی متفاوتی برای مبتلایان به سرطان خون CML وجود دارد. برخی از درمانها استاندارد هستند (درمانهایی که در حال حاضر مورد استفاده قرار میگیرند)، و برخی دیگر از آنها در حال بررسی در پژوهشهای بالینی هستند. پژوهش بالینی یک بررسی تحقیقاتیاست که بهمنظور کمک به بهبود درمانهای جاری یا بهدست آوردن اطلاعاتی دربارۀ درمانهای جدید سرطان انجام میشود. در صورتیکه پژوهشهای بالینی نشان دهند که درمان جدید بهتر از درمان استاندارد است، ممکن است از آن به بعد درمان جدید بهعنوان درمان استاندارد مورد استفاده قرار گیرد. ممکن است بیماران بخواهند شرکت در یک پژوهش بالینی را در نظر بگیرند، ولی باید توجه داشت که برخی از پژوهشهای بالینی تنها بیمارانی را میپذیرند که درمانی را آغاز نکرده باشند.
شش نوع درمان استاندارد مورد استفاده عبارتند از:
درمان با استفاده از بازدارنده «تیروزین کیناز».
از دارویی بهنام ایماتینیب مسیلِات (Imatinib mesylate) بهعنوان درمان اولیه بعضی از گونههای سرطان خون CML در بیمارانی که سرطانشان تازه تشخیص داده شده است، استفاده میشود. این دارو جلوی فعالیت آنزیمی با نام «تیروزین کیناز» را که موجب میشود سلولهای بنیادی، بیش از نیاز بدن، به گلبولهای سفید (گرانولوسیتها یا بلاستها) تبدیل شوند. از یکی دیگر از داروهای بازدارنده تیروزین کیناز با نام داساتینیب (Dasatinib) جهت درمان بیمارانی که مبتلا به برخی گونه-های پیشرفته سرطان خون CMLL هستند استفاده میشود و در حال حاضر این روش درمان بهعنوان درمان اولیه این گونهها شناخته میشود.
شیمیدرمانی
شیمیدرمانی یک روش درمان سرطان است که در آن از داروها برای متوقف کردن گسترش سلولهای سرطانی، با از بین بردن آنها و یا جلوگیری از تقسیم شدنشان، استفاده میشود. درصورتیکه شیمیدرمانی از طریق دهان یا تزریق درون رگ یا عضله انجام شود، داروها واردجریان خون شده و میتوانند به سلولهای سرطانی در سراسر بدن دسترسی یابند (شیمیدرمانی فراگیر). در صورتیکه شیمیدرمانی مستقیماً درون ستون فقرات، یک اندام یا یک حفره بدن مانند شکم (abdomen) انجام شود، تأثیر عمده داروها بر سلولهای سرطانی آن نواحی خواهد بود (شیمیدرمانی منطقهای). روش انجام شیمیدرمانی به نوع و مرحلهسرطان بستگی دارد.
درمان بیولوژیک
درمان بیولوژیک، درمانی است که در آن از سیستم ایمنی خود بیمار برای مبارزه با سرطان استفاده میشود. از موادی که در بدن یا آزمایشگاه تولید میشوند بهمنظور تقویت، هدایت یا ترمیم سیستم دفاعی طبیعی بدن بر ضدسرطان استفاده میشود. نامهای دیگر این روش درمان، زیست درمانی یا ایمیونتراپی است.
شیمیدرمانی با میزان بالا همراه با پیوند سلولهای بنیادی.
شیمیدرمانی با میزان بالا به همراه پیوند سلولهای بنیادی روشی است که در آن ابتدا شیمیدرمانی را با میزانهای بالا انجام داده و سپس سلولهای خونسازی را که بر اثر این درمان از بین رفتهاند جایگزین میکنند. سلولهای بنیادی (سلولهای خونی نارس) از خون یا مغزاستخوان بیمار یا فرد اهداکننده جدا شده، منجمد و ذخیره میشوند. پس از به پایان رسیدن شیمیدرمانی، یخ سلولهای بنیادی ذخیرهشده را آب کرده و آنها را به بیمار تزریق میکنند. این سلولهای تزریقی به سلولهای خونی بدن تبدیل میشوند و آنها را ترمیم میکنند.
تزریق لنفوسیت اهدایی (DLI).
تزریق لنفوسیت اهدایی (DLI) درمانی است که میتوان آن را پس از پیوند سلولهای بنیادی آن را انجام داد. لنفوسیتهای (گونهای از گلبولهای سفید) سلولهای بنیادی پیوندی اهدایی، از خون اهدا کننده جدا شده و ممکن است آنها را برای ذخیرهسازی منجمد کنند. اگرلنفوسیتها را منجمد کرده باشند، هنگام مصرف، یخ آنها را آب کرده و سپس طی یک یا چند مرحله به بیمار تزریق میکنند. لنفوسیتها به سلولهای سرطانی، که به نظر آنها متعلق به بدن نبوده و بیگانه بهحساب میآیند، حمله میکنند.
جراحی.
طحال برداری (Splenectomy)، نوعی جراحی برای برداشتن طحال است.
روشهای جدید درمانی در پژوهشهای بالینی مورد بررسی قرار میگیرند.
ممکن است بیمار بخواهد در پژوهشهای بالینی شرکت جوید.
برای برخی از بیماران، شرکت در پژوهشهای بالینی میتواند بهترین گزینه درمانی باشد. پژوهشهای بالینی بخشی از فرایند تحقیقات بر روی سرطان هستند. هدف از انجام پژوهشهای بالینی، مشخص شدن بیخطر و مؤثر بودن درمانهای جدید و بهتر بودنشان از درمانهایاستاندارد است.
بسیاری از درمانهای استاندارد امروزی، حاصل پژوهشهای بالینی گذشته هستند. بیمارانی که در پژوهشهای بالینی شرکت میکنند، ممکن است تحت درمان استاندارد قرار بگیرند و یا جزء نخستین افرادی باشند که درمان جدید بر رویشان انجام میشود.
از طرفی بیمارانی که در پژوهشهای بالینی شرکت میکنند به بهبود روشهای درمان سرطان در آینده کمک میکنند. حتی در صورتیکه پژوهشهای بالینی منجر به درمانها جدید و مؤثری نشوند نیز، اغلب ابهامات بسیاری را برطرف میکنند و به پیشرفت تحقیقات کمک میکنند.
مبتلایان به سرطان میتوانند پیش از آغاز درمان، در حین آن و یا پس از آغاز درمان در پژوهش-های بالینی شرکت کنند.
برخی از پژوهشهای بالینی تنها شامل بیمارانی میشود که هنور هیچ درمانی را آغاز نکردهاند. برخی دیگر از پژوهشهای بالینی برای بیمارانی است کهسرطانشان بهبود نیافته است. همچنین پژوهشهای بالینی دیگری نیز وجود دارد که در آنها روشهای جدید جلوگیری از عود ( بازگشت) سرطان یا کاهش عوارض جانبی ناشی از درمان را مورد بررسی قرار میدهند.
ممکن است انجام آزمایشهای پیگیری سلامت بیمار پس از درمان لازم باشد
پس از پایان درمان برخی از آزمایشهایی که قبلاً جهت تشخیص سرطان یا مرحلهبندی آن انجام شده است دوباره انجام میشود. تکرار برخی از آزمایشها جهت مشخص شدن میزان کارایی درمان است. تصمیم دربارۀ ادامه، تغییر یا توقف درمان براساس نتایج این آزمایشها اتخاذ میشود. به این کار مرحلهبندی مجدد میگویند.
پس از پایان درمان نیز، لازم است هر از گاهی برخی از آزمایشها انجام شود. نتایج این آزمایشها میتواند نشاندهنده تغییر وضعیت یا عود (بازگشت) سرطان باشد. به این آزمایشها، آزمایشهای پیگیری سلامت بیمار پس از درمان یا معاینات منظم نیز میگویند.
گزینههای درمانی برای سرطان خون CML.
- مرحله مزمن سرطان خون CML.
- مرحله تسریعشده سرطان خون .CML
- مرحله بلاستیک سرطان خون CML.
- سرطان خون CML راجعه.
مرحله مزمن سرطان خون CML
درمان مرحله مزمن سرطان خون CML میتواند شامل موارد زیر باشد:
- دارودرمانی با استفاده از بازدارنده «تیروزین کیناز.»
- شیمیدرمانی با میزان بالا همراه با پیوند سلولهای بنیادی اهدایی.
- درمان بیولوژیک (اینترفرون(interferon)) با، یا، بدون استفاده از شیمیدرمانی.
- شیمیدرمانی.
- طحالبرداری.
- پژوهش بالینی شامل شیمیدرمانی با میزان پایین همراه با پیوند سلولهای بنیادی اهدایی.
- پژوهش بالینی یک درمان جدید.
برای کسب نتایج دقیقتر، دیگر ویژگیهای جستوجویتان مانند مکان انجام آن پژوهشهای بالینی، نوع درمان، یا نام داروی مورد استفاده را نیز وارد کنید. اطلاعات درباره پژوهشهای بالینی در NCI موجود است.
مرحله تسریعشده سرطان خون CML
درمان مرحله تسریعشده سرطان خون CML میتواند شامل موارد زیر باشد:
- پیوند سلولهای بنیادی.
- دارو درمانی با استفاده از یک بازدارنده تیروزین کیناز.
- درمان بیولوژیک (اینترفرون) با، یا، بدون استفاده از شیمی درمانی
شیمیدرمانی با میزان بالا. - درمان با تزریق خون و یا ترکیبات آن (Transfusion). جایگزین کردن گلبولهای قرمز، پلاکتها و گاهی گلبولهای سفید، به منظور تسکین علائم سرطان و بهبود کیفیت زندگی بیمار.
- پژوهش بالینی بهعنوان یک درمان جدید.
- برای کسب نتایج دقیقتر، دیگر ویژگیهای جستوجویتان مانند مکان انجام آن پژوهشهای بالینی، نوع درمان، یا نام داروی مورد استفاده را نیز وارد کنید. اطلاعات درباره پژوهشهای بالینی در NCI موجود است.
مرحله بلاستیک سرطان خون CML
درمان مرحله بلاستیک سرطان خون CML میتواند شامل موارد زیر باشد:
- دارودرمانی با استفاده از یک بازدارنده تیروزین کیناز.
- شیمیدرمانی با استفاده از یک یا چند دارو.
- شیمیدرمانی با میزان بالا.
- پیوند سلولهای بنیادی اهدایی.
- شیمیدرمانی بهعنوان درمان مسکن (Palliative therapy) به منظور تسکین علائم و بهبود کیفیت زندگی بیمار.
- پژوهش بالینی بهعنوان یک درمان جدید.
برای کسب نتایج دقیقتر، دیگر ویژگیهای جستوجویتان مانند مکان انجام آن پژوهشهای بالینی، نوع درمان، یا نام داروی مورد استفاده را نیز وارد کنید. اطلاعات درباره پژوهشهای بالینی در NCI موجود است.
سرطان خون CML راجعه
درمان سرطان خون CML راجعه شامل موارد زیر است:
- دارو درمانی با یک بازدارنده تیروزین کیناز.
- پیوند سلولهای بنیادی اهدایی.
- تزریق لنفوسیت اهدایی.
- درمان بیولوژیک (اینترفرون).
- پژوهش بالینی شامل درمان بیولوژیک، شیمیدرمانی ترکیبی یا دارودرمانی.
اطلاعات بیشتر دربارۀ سرطان خون CML
برای بهدست آوردن اطلاعات بیشتر دربارۀ سرطان خون CML از طریق پایگاه NCI به بخشهای زیر مراجعه کنید:
- صفحه اصلی سرطان خون.
- آنچه باید دربارۀ سرطان خون بدانید.
- مجموعه آشنایی با سرطان: پیوند سلولهای بنیادی.
- درمانهای بیولوژیک سرطان: پرسش و پاسخ.
- پیوند مغز استخوان و پیوند سلولهای بنیادی خون محیطی: پرسش و پاسخ.
- برای کسب اطلاعات عمومی درباره سرطان و دیگر منابع از طریق پایگاه علمی، پزشکی و آموزشی مؤسسه تحقیقات، آموزش و پیشگیری سرطان به نشانی (www.ncii.ir) با بخشهای زیر مراجعه کنید.
برای کسب اطلاعات عمومی دربارۀ سرطان و دیگر منابع از طریق انجمن ملی سرطان، به بخشهای زیر مراجعه کنید:
- آنچه باید دربارۀ سرطان بدانید – در یک نگاه.
- مجموعه آشنایی با سرطان: سرطان.
- مرحلهبندی سرطان: پرسش و پاسخ.
- شما و شیمیدرمانی: حمایت از مبتلایان به سرطان.
- شما و پرتودرمانی: حمایت از مبتلایان به سرطان.
- کنار آمدن با سرطان.
- پشتیبانی و من
- کتابخانه سرطان.