مؤسسه تحقیقات، درمان و آموزش سرطان ایران
خطر ابتلا به سرطان در جهان امروز
سرطان یکی از عوامل اصلی بروز مرگ و میر در جهان امروز است. سرطان بعد از بیماریهای قلبی عروقی دومین عامل شایع مرگ و میر در کشورهای توسعهیافته و سومین عامل مرگ در کشورهای کمتر توسعهیافته است و بهتنهایی بیش از بیماریهای سل،ایدز و مالاریا افراد را به کام مرگ میکشاند. بهطوری که اگر اقدامات پیشگیرانه انجام نشود در ۱۰ سال آینده شاهد مرگ و میر بیش از ۸۵ میلیون نفر در جهان خواهیم بود. در حال حاضر سرطان عامل ۱۲ درصد مرگ و میرها در سراسر جهان است. پیشبینیها نشانگر آن است که این نرخ در کل جهان تا ۴۵ درصد تا سال ۱۴۰۹ خورشیدی افزایش خواهد داشت (به بیان دیگر تعداد قربانیان این بیماری از ۹/۷ میلیون به ۱۲ میلیون مرگ و میر میرسد). در دهه ۱۳۴۰ نزدیک به ۲۵ درصد مبتلایان بیماریهای سرطانی در کشورهای با درآمد متوسط و پایین گزارش شده بود که در سال ۱۳۸۹ این نرخ به ۵۵درصد و در سال ۱۳۹۹ به ۷۰ درصد به میزان بروزی نزدیک به ۲۰ میلیون نفر میرسد و بیشترین تأثیر را نیز در ساختار جمعیتی، فرهنگی و اجتماعی این کشورها خواهد داشت. چراکه با افزایش جمعیت جهان و بالا رفتن متوسط سنی آن و افزایش امید به زندگی و بهبود وضعیت بهداشت و کنترل نسبی بیماریهای واگیر و بهویژه کنترل عوامل خطر محیطی، با افزایش بروز سرطانها روبرو خواهیم بود. با توجه به نرخ رشد فعلی بروز سرطان اینگونه به نظر میرسد که تا سال ۱۴۰۹ خورشیدی سالیانه ۱۳ میلیون مرگ و میر ناشی از سرطان خواهیم داشت که حداقل ۹ میلیون مورد آن در کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعهیافته خواهند بود و امکان ابتلا به سرطان برای هر فرد در سال ۱۴۲۹ خورشیدی بین ۵۰ تا ۶۰ درصد خواهد بود.
در ایران سرطان سومین عامل مرگ و میر است و سالانه بیش از ۳۰۰۰۰ نفر از مردم در اثر سرطان جان خود را از دست میدهند که با افزایش امید به زندگی و افزایش درصد سالمندی در جمعیت کشور، پیشرفت علم و فناوری پزشکی و دور شدن سبک زندگی از محیط پاک و بدون آلایندههای سرطانزای صنعتی انتظار میرود موارد بروز سرطان در دو دهه آینده به دو برابر افزایش یابد. بنابر پیشبینی سازمان بهداشت جهانی بروز سرطان در ایران در سال ۱۳۹۹ خورشیدی به حدود ۸۶۰۰۰ مورد در کل جمعیت و میزان مرگ و میر ناشی از سرطان به حدود ۶۳۰۰۰ مورد خواهد رسید و ماحصل این آمارها و گزارشها نشان میدهد که توجه ویژهای باید به این موضوع مبذول داشت.
ما که هستیم:
مؤسسه تحقیقات، آموزش و پیشگیری سرطان تحت پوشش بنیاد بیماریهای خاص ولی با اساسنامهای مستقل فعالیت خود را از سال ۱۳۸۸ شروع نموده است.
مأموریت:
مؤسسه تحقیقات، آموزش و پیشگیری سرطان مجموعهای است متشکل از نیروهای متخصص و همچنین نیروهای داوطلب در سطح ملی که با همکاری ارگانها و سازمانهای ذیربط و با هدف پیشگیری، کمک به حفظ سلامتی و کاهش خطر ابتلا به سرطان و عوارض ناشی از آن، از طریق برنامهریزی، تحقیق، آموزش و پیشگیری و ارائه خدمات اطلاعرسانی به مردم، با سرطان و عوارض آن در کشور مقابله میکند.
ساختار
این مؤسسه دارای سه حوزه مدیریتی شامل: مرکز تحقیقات و برنامهریزی – مدیریت فنی و اجرایی و مدیریت پشتیبانی است. تأسیس مرکز درمانی مؤسسه با اتمام کار طراحی وارد مرحله عملیات ساختمانی شده است که پیشبینی میشود ظرف سه سال آینده به بهرهبرداری برسد.
معرفی پایگاه اینترنتی مؤسسه تحقیقات، آموزش و پیشگیری سرطان
مطالعات اولیه
مطالعات اولیه طراحی و تأمین محتوای پایگاه اینترنتی مؤسسه از سال ۱۳۸۹ با مروری بر پایگاههای معتبر داخلی و خارجی در زمینه سرطان آغاز شد و در این زمینه اطلاعات حدود ۱۵۰ پایگاه علمی، مراکز تحقیقاتی و مؤسسات سرطان کشورهای مختلف استخراج گردید و از نظر ساختار و محتوا مورد بررسی قرار گرفت.
در نهایت ساختار سایت براساس مدل دسترسی متقاطع به مطالب در محورهای اصلی زندگی سالم، پیشگیری سرطان، غربالگری و تشخیص زودرس، آشنایی با سرطانهای شایع، زندگی با سرطان، اخبار و تازههای سرطان و راهنمایی مراقبین بیماران سرطانی، طراحی گردید و محتوای سایت از معتبرترین منابع علمی موجود انتخاب شد. رونمایی از سایت در مرداد ماه ۱۳۹۰ انجام شد و از آن زمان تاکنون سایت از نظر علمی زیر نظر هیئت علمی مؤسسه فعالیت میکند.
اهداف و موضوعات
اطلاعرسانی و آموزش عمومی در زمینه پیشگیری سرطان و ترویج فرهنگ پیشگیری
آموزش نحوه زندگی سالم با تأکید بر تغذیه مناسب، ورزش و فعالیت بدنی صحیح، تعادل انرژی بدن و ترک سیگار
آشنایی کلی با سرطان و انواع آن
بررسی اختصاصی سرطانهای شایع در ایران و جهان
آشنایی با روشهای غربالگری و تشخیص زودرس سرطان
آشنایی با علایم، روشهای تشخیص، درمان و عوارض ناشی از سرطان
زندگی با سرطان و نحوه کنار آمدن با عوارض ناشی از بیماری و درمان و راهنمایی مراقبین بیماران سرطانی
بهبود کیفیت زندگی و افزایش امید در بیماران مبتلا به سرطان
ارائه اخبار علمی معتبر و بهروز در زمینه سرطان
افزایش آگاهی در مورد حقوق اجتماعی بیمار سرطانی و آشنایی با نهادها و سازمانهای مرتبط با سرطان
ارتباط با پزشکان و متخصصین حوزه سرطان
بخشهای مختلف سایت:
زندگی سالم: شامل بخشهای تغذیه و فعالیت بدنی (تعادل انرژی)، ترک سیگار، سلامتی پوست و سلامتی استخوان و حاوی مقالات متعدد در زمینه پیشگیری و مجموعه اسلایدهای متنوع است.
سرطان چیست: در این بخش تعریف سرطان، پیشگیری، ژنتیک، علل بروز و عوامل خطرزای سرطان و روشهای غربالگری و تشخیص و درمان سرطان بهطور کلی ارائه شده است.
انواع سرطان از الف تا ی: اطلاعات مربوط به ۱۰۴ نوع سرطان به فارسی و لاتین ذکر شده است.
سرطان براساس محل در بدن: برای دسترسی آسانتر به اطلاعات مربوط به سرطان در محل خاصی از بدن، تقسیمبندی و امکان دسترسی به صفحات اختصاصی براساس اعضای بدن ارائه شده است.
آنچه باید درباره سرطان بدانید: شامل ۲۳ مقاله جامع درباره علایم، تشخیص و درمان انواع سرطانها و سؤالاتی که میبایست از پزشک پرسیده شود.
سرطانهای رایج: بررسی اختصاصی و تکمیلی ۱۹ سرطان شایع ایران و جهان شامل تعریف (باشکل)، آنچه باید درباره سرطان بدانید، پیشگیری، ژنتیک، عوامل خطرزا، غربالگری، تشخیص، درمان و زندگی با سرطان است.
اطلاعات مربوط به سرطان بهصورت مجزا در صفحات اختصاصی ذکر شده است. این بخش شامل سرطانهای پستان، روده بزرگ، پروستات، مثانه، رحم، معده، کلیه،لوسمی، لنفوم هوچکین، لنفوم غیرهوچکین، دهانه رحم، تخمدان، پانکراس، ریه، تیروئید، پوست، مری، کبد و مغز است.
(بهعنوان نمونه صفحه سرطان پروستات شامل ۴۳ مقاله و مجموعه اسلاید در زمینههای فوق بالغ بر بیش از ۳۰۰ صفحه مطلب علمی میباشد.)
زندگی با سرطان:
در این بخش اطلاعات جامعی در باره عوارض جسمی و روحی سرطان و عوامل مؤثر بر کیفیت زندگی افراد مبتلا به سرطان و همچنین اطلاعاتی برای مراقبین بیماران سرطانی ارائه شده است این بخش شامل قسمتهای زیر است:
مدیریت عوارض جسمی (خستگی، درد،تهوع و استفراغ، عفونت، کمخونی و ….)
مدیریت عوارض روحی (اضطراب،افسردگی، تغییرات حافظه، اعتیاد و …)
اطلاعاتی برای مراقبین، خانواده و دوستان
درمان تسکینی و درد
پیدا کردن خدمات بهداشت و درمانی
امور مالی و بیمهای و اطلاعات حقوقی
زندگی با سرطان و بعد از آن (درمان سرطان در منزل، تغذیه بیمار سرطانی، زندگی پس از درمان، کنار آمدن با سرطان پیشرفته و …)
اخبار
در این بخش آخرین اخبار و تازههای مربوط به سرطان از منابع علمی معتبر جهت افزایش آگاهی عمومی در زمینههای مختلف سرطان با تأکید بر پیشگیری و شیوههای نوین تشخیص و درمان ارائه میگرددو این بخش از سایت بهصورت مرتب (هفتگی) بهروزرسانی میگردد.
اسلایدها: این بخش در حال حاضر حاوی مقداری مجموعه اسلاید با تأکید بر پیشگیری سرطان و زندگی سالم و آشنایی با سرطانهای رایج حاوی چندین اسلاید و متن توضیحات است.
واژهنامه: شامل دو واژهنامه سرطان و ژنتیک حاوی ۶۵۰۰ واژه لاتین با ترجمه و توضیح فارسی با قابلیت جستجوی الفبایی فارسی و انگلیسی.
سؤالات متداول: در این بخش تعدادی از سؤالات متداول درباره سرطان و پیشگیری، تشخیص و درمان آن همراه با پاسخ جهت استفاده کاربران ارائه شده است.
داستانهای امیدبخش: این قسمت از سایت شامل تجربههای موفق و امیدبخش بیماران در زندگی با سرطان است.
رویدادها: معرفی همایشها و کنفرانسهای داخلی و خارجی مرتبط با سرطان همراه با زمان و مکان برگزاری و اطلاعات تکمیلی در این بخش ارائه میگردد.
نشانیها و شمارهها: شامل آدرس و شماره تلفن بیمارستانها و مراکز درمانی، داروخانهها، مراکز اطلاعرسانی، سازمانها و مؤسسات مبارزه با سرطان، مراکز تحقیقاتی، دانشگاههای علوم پزشکی و انجمنهای تحقیقاتی است.
آمار: در این بخش آخرین آمار موجود کشور در زمینه سرطان و شیوع آن و آمار مربوط به عوامل خطر بروز سرطان و نمودارهای مربوطه ارائه شده است.
بخش آموزش: این بخش حاوی جزوات آنلاین آموزشی در زمینههای کلیات سرطان و سرطانهای پستان، معده، دهانه رحم، پروستات،پوست، خون و ریه و … است. تولیدات واحد آموزش و پیشگیری مؤسسه در این بخش ارائه میشود.
خبرنامه: خبرنامه پایگاه اینترنتی مؤسسه از جدیدترین مطالب سایت شامل یک مقاله برگزیده، اسلاید برگزیده، ۵ عنوان خبری و مقالات مرتبط بهصورت مصور هر دو هفته یکبار جهت کاربران عضو ارسال میگردد.
انتشارات: در این بخش کتب و مقالات مربوط به سرطان با فرمت pdf با امکان دانلود در اختیار متخصصین و عموم علاقمندان قرار میگیرد.
آخرین مقالات: با توجه به اینکه بهطور مستمر به محتوای مطالب سایت اضافه میشد، آخرین مقالات وارد شده به سایت در این بخش در صفحه اصلی نمایش داده میشود.
پایگاه اینترنتی مؤسسه تحقیقات آموزش و پیشگیری سرطان با بیش از ۴۰۰۰ صفحه محتوای علمی معتبر و بهعنوان جامعترین سایت اینترنتی کشور در زمینه سرطان مطرح میباشد. این پایگاه موفق شد در پنجمین جشنواره بینالمللی رسانههای دیجیتال در سال ۱۳۹۰ به رتبه سوم بهترین پایگاه در حوزه بهداشت و سلامت نائل گردد.